Vedtægter for den selvejende institution Kirstine Seligmanns Skole.
Offentliggjort på hjemmesiden d. 1.5.18.
Vedtægterne er ændret og godkendt af forældrekredsen den 30. april 2018.
I. formål Skolens navn, adresse, hjemsted og status
§1
Stk. 1. Skolens navn er ”Den selvejende institution Kirstine Seligmanns Skole”
Skolen er oprettet d. 1. september 1882 og har været selvejende institution fra d. 1. januar 1967.
Stk. 2. Skolens hjemsted er Vejle Kommune. Skolen driver virksomhed fra Herslebsgade 3.
Stk. 3. Skolen er en selvejende uddannelsesinstitution, der i sit virke er uafhængig.
Skolen har CVR-nr.: 44448416.
II. Skolens formål
§2
Stk. 1. Skolens formål er at drive privat grundskole og anden virksomhed efter de til enhver tid gældende love og andre regler for friskoler og private grundskoler m.v.
Stk. 2. Skolen skal give en undervisning, som står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen.
Stk. 3. Skolen skal efter dens formål og i hele dens virke forberede eleverne til at leve i et samfund som det danske med frihed og folkestyre samt udvikle og styrke elevernes kendskab til og respekt for grundlæggende friheds- og menneskerettigheder, herunder ligestilling mellem kønnene.
Stk. 4. Endvidere er det skolens målsætning i samarbejde med forældrene at:
- skabe trygge og udviklende forhold for den enkelte elev i relation til sig selv og til skolen som helhed
- fremme elevernes forståelse for nødvendigheden af et selvstændigt, ansvarsfuldt og respektfyldt samarbejde omkring og gennem det daglige arbejde
- have nært samarbejde mellem hjem, elever og lærere om den enkelte og klassen
- give eleverne forståelse for værdien af gensidig respekt og hensyntagen
- give eleverne en så faglig og god undervisning, at de efter endt skolegang har de bedst mulige forudsætninger for med færdigheder, indsigt, åbenhed og forståelse for demokratiske værdier at gå videre i deres uddannelsesforløb.
III. Skolens bestyrelse og leder
§3
Stk.1. Skolens bestyrelse varetager den overordnede ledelse af skolen og er ansvarlig over for undervisningsministeren for, at skolens økonomi og drift - herunder forvaltningen af de statslige tilskud - er i overensstemmelse med skolens vedtægter og med de til enhver tid gældende love og andre regler for friskoler og private grundskoler.
Stk. 2. Skolens leder varetager den daglige pædagogiske ledelse af skolen. Skolens leder har tillige ansvaret for, at den daglige drift af skolen er forsvarlig og i overensstemmelse med gældende regler og vilkår.
Stk. 3. Bestyrelsen består af 7 medlemmer, som vælges af og blandt forældrene til elever på skolen.
Stk. 4. Bestyrelsens medlemmer vælges for 3 år og afgår med tre medlemmer i år 1, to medlemmer i år 2 og to medlemmer i år 3. Genvalg kan finde sted. Hvert år vælges for et år ad gangen 2 suppleanter.
En suppleant optages automatisk i bestyrelsen, hvis en forældrerepræsentant træder ud af bestyrelsen.
De forældrevalgte bestyrelsesmedlemmer skal ikke udtræde af bestyrelsen, hvis deres børn i valgperioden udskrives af skolen mod forældrenes ønske.
Stk. 5. Bestyrelsesmedlemmer kan ikke afsættes i funktionsperioden.
Stk. 6. Et bestyrelsesmedlem udtræder af bestyrelsen øjeblikkeligt, hvis medlemmet ikke længere opfylder habilitetsbetingelserne for at være medlem af bestyrelsen, jf. lovens § 5,stk 6, og bekendtgørelsen om vedtægter for friskoler og private grundskoler m.v.. I tilfælde af et medlems udtræden i funktionsperioden, for eksempel ved generel inhabilitet, indtræder suppleanten. Hvis dette ikke er muligt, skal der udpeges eller vælges et medlem hurtigst muligt for resten af perioden.
Stk. 7. Bestyrelsen bør så vidt muligt have en afbalanceret sammensætning af kvinder og mænd jfr. § 11, stk. 2 i lov om ligestilling af kvinder og mænd.
Stk. 8. Skolens ansatte kan ikke være medlem af bestyrelsen og kan kun deltage i valg af bestyrelsen, når disse samtidig er medlem af forældrekredsen. Bestyrelsen kan beslutte, at skolens ledelse samt en repræsentant for de ansatte kan deltage i bestyrelsens møder uden stemmeret. Ved behandling af enkeltsager, der vedrører personer i skolens ledelse eller enkelte ansatte, kan skolens bestyrelse suspendere mødedeltagelsen for en, flere eller alle de pågældende.
Stk. 9. Bestyrelsesmedlemmerne er ikke ved udøvelsen af bestyrelseshvervet undergivet beslutninger truffet af den organisation, institution, forening eller lignende, som har valgt eller udpeget den pågældende.
Stk. 10. Bestyrelsen konstituerer sig selv med formand og næstformand, der vælges af bestyrelsens midte. Næstformanden træder i formandens sted ved formandens forfald.
Stk. 11. Bestyrelsesmedlemmerne skal være myndige, og mindst et flertal, herunder formanden, skal være registreret i CPR med bopæl i Danmark.
Stk. 12. Bestyrelsesmedlemmer hæfter ikke personligt for skolens gæld, men kan blive ansvarlig efter dansk rets almindelige erstatningsregler.
Stk. 13. Bestyrelsesmedlemmerne kan ikke modtage honorar af skolens midler for varetagelsen af hvervet som bestyrelsesmedlem.
Stk. 14. For bestyrelsen, tilsynsførende, lederen og andre ansatte ved skolen gælder i øvrigt bestemmelserne i forvaltningslovens kapitel 2 om inhabilitet og kapitel 8 om tavshedspligt m.v.
Stk. 15. Bestyrelsen er beslutningsdygtig, når mindst halvdelen af medlemmerne er mødt personligt frem. Bestyrelsen træffer beslutninger ved alm. stemmeflertal bortset fra de nedenfor i stk. 18 angivne beslutninger vedrørende fast ejendom. Der kan ikke stemmes ved fuldmagt eller ved brev. Ved stemmelighed er formandens – og i dennes fravær næstformandens – stemme udslagsgivende.
Stk. 16. Bestyrelsen skal føre protokol over sine beslutninger. Ethvert bestyrelsesmedlem har ret til at få ført sin afvigende mening til protokols. Protokollen skal underskrives af de medlemmer, der har deltaget i mødet. Konstateret inhabilitet skal indføres i protokollen.
Stk. 17. Bestyrelsen fastsætter en forretningsorden for sin virksomhed, der mindst skal indeholde bestemmelser om, hvordan indkaldelse til bestyrelsesmøder skal ske.
Stk. 18. Bestyrelsen ansætter og afskediger skolens leder og skolens øvrige fastansatte personale. Kompetencen til at ansætte og afskedige skolens øvrige personale kan bestyrelsen delegere til skolens leder, idet skolelederen dog, uden at delegation dog er nødvendig, til enhver tid på egen hånd kan ansætte og afskedige vikarer og anden midlertidig medhjælp til kortvarig tjeneste.
Stk. 19. Bestyrelsen træffer beslutning om køb, salg og pantsætning af fast ejendom. Til bestyrelsens vedtagelse kræves, at mindst 2/3 af medlemmerne stemmer for. Bestyrelsen skal følge de til enhver tid gældende bestemmelser om køb, salg og pantsætning af fast ejendom, iht. Lov om friskoler og private grundskoler m.v.
Stk. 20. Bestyrelsen fastsætter størrelsen af skolepengene og størrelsen af forældrebetalingen for skolefritidsordningen samt træffer beslutning om ethvert andet overordnet spørgsmål om skolen, som bestyrelsen selv ønsker at træffe beslutning om jfr. dog § 3.
IV. Regnskab m.v.
§4
Stk. 1. Skolens regnskabsår følger kalenderåret.
Stk. 2. Bestyrelsen er ansvarlig for, at der hvert år udarbejdes et retvisende årsregnskab for skolen i overensstemmelse med gældende regler.
Stk. 3. Bestyrelsen har ansvaret for, at regnskabet underkastes betryggende revision i overensstemmelse med gældende regler.
Stk. 4. Bestyrelsen er ansvarlig for, at et revideret og originalt underskrevet regnskab samt revisionsprotokoller sendes til Undervisningsministeriet inden udløb af den af ministeriet fastsatte frist. Alle bestyrelsesmedlemmer skal underskrive regnskabet og afgive erklæring på tro og love om, at de opfylder betingelserne for medlemskab.
Stk. 5. Bestyrelsen vælger skolens revisor.
Stk. 6. Forældre til elever og fastansatte ved skolen har altid ret til at få kendskab til budgetter, regnskaber og revisionsprotokol, som er godkendt af bestyrelsen. Bestyrelsen kan udstrække denne ret til andre. Bestyrelsen kan fastsætte nærmere regler for retten til indsigt i skolens forhold. Oplysninger, der er omfattet af bestemmelserne om tavshedspligt i forvaltningsloven, kan dog ikke videregives.
V. Forældrekreds, valg af tilsynsførende m.v. og forældrekredsmøde
§5
Stk. 1. Forældrekredsen består af forældrene til elever i 0. – 10. klasse på skolen.
Stk. 2. Forældrenes rettigheder i medfør af denne vedtægt og lov om friskoler og private grundskoler m.v. tilkommer den eller de personer, der har forældremyndigheden over eleven eller har barnet i pleje, idet den, der har eleven i pleje, dog ikke kan træffe beslutning om skolegangens begyndelse og varighed.
Stk. 3. Skolen fører en liste over de personer, som har tilmeldt sig som hørende til forældrekredsen. Listen ændres kun efter begrundet – om nødvendigt tillige dokumenteret – skriftlig anmodning herom med efterfølgende behørig underretning til den eller de personer, der optages henholdsvis slettes på listen.
Forældremyndighedsindehavere kan udføre deres rettigheder, uanset om de står på en liste.
§6
Stk. 1. Skolen skal følge de til enhver tid gældende bestemmelser om tilsyn, iht. Lov om friskoler og private grundskoler m.v.